Sestre

SESTRE KĆERI MILOSRĐA U NOVSKOJ

Časne i bl. Marija Petković_n

U Novskoj već više od 45 godina djeluju sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje.
Početna inicijativa dolaska sestara Kćeri Milosrđa u Novsku, kako kaže Kronika samostana sestara u Novskoj, potječe od dviju Novljanki, gđe Matilde Tvrdenić i njene sestre gđe Jozefine Ček. Naime, kako je gđa Matilda ostala udovica, razmišljajući o svojoj starosti i budućnosti nje same, a i njene sestre, smatrala je da bi izvrsno rješenje za neizvjesnu situaciju bilo da ih netko dohrani u njihovoj vlastitoj kući. Sretala se sa sestrama Kćeri Milosrđa koje su sredinom prošlog stoljeća djelovale u župi u Jasenovcu i vidjela u njima osobe koje bi to učinile na najbolji način. Gđa Matilda je izložila prijedlog sestrama u Jasenovcu. Sestre su, sa svojim poglavaricama, bile zainteresirane za otvaranje filijale u Novskoj.
Kako se nijedan samostan ne može otvoriti bez suradnje sa župnikom i biskupom, sestre su im se obratile s prijedlogom i molbom. Župnik župe sv. Luke u Novskoj, preč. Ivan Šimunović, bio je u maloj nedoumici jer nije imao spreman smještaj za sestre. Kako su se sestre dogovorile s gospođama Matildom i Jozefinom da se nastane u njihovoj kući, župnik ih je srdačno primio i povjerio sestrama animiranje liturgijskih slavlja (služba orguljašice), katehiziranje djece nižih razreda i sakristansku službu. Tako sestre u Novsku dolaze 17. prosinca 1968. godine. Svoju zajednicu posvećuju sv. Josipu. Prve dane boravka sestara u Novskoj obilježavaju s. M. Milena Lisjak i s. M. Bernardica Kokorić.
Kroz samostan u Novskoj prošlo je do sada četrdesetak sestara. Dugi niz godina sestre su aktivno sudjelovale u pastoralu župe, živjele sa stanovnicima Novske radujući se s njima, podnosile patnju i ratna stradanja, tješile kada je to bilo potrebno.
Više desetljeća samostan sestara Kćeri Milosrđa bio je u Osječkoj ulici. Kuća koju su sestre dobile bila je neprilagođena životu i pastoralnom djelovanju sestara koje je dobilo novi zamah nakon Domovinskog rata. Zato su sestre odlučile napustiti kuću koju su dobile i izgraditi novi samostan. U samostan u Crkvenoj ulici sestre su se preselile 2006. godine. Odmah nakon preseljenja u zajednici je ustanovljena i kuća novicijata. Tako u zajednici borave novakinje (redovničke pripravnice) koje se odgajaju i pripravljaju kako bi se posvetile Gospodinu po zavjetima poslušnosti, čistoće i siromaštva. Nova kuća i zajednica posvećena je bl. Mariji Propetog Isusa Petković, utemeljiteljici Družbe Kćeri Milosrđa.
Danas sestre u župi obavljaju sakristansku službu, animiraju liturgijska slavlja, vode župne zborove, okupljaju djecu u skupinu Bisera Očeva milosrđa, sudjeluju u radu s mladima. Od nedavno okupljaju i odrasle (obitelji) u skupinu Poslanici Milosrđa. Osim toga vjeroučiteljice su u Osnovnoj i Srednjoj školi u Novskoj. Osim svagdašnjih poslova mole za duhovna zvanja i često organiziraju različite duhovne obnove za djecu, mlade, djevojke, odrasle i druge grupe vjernika.