Katolička osnovna škola – duhovno bogatstvo za jednu sredinu

 

KATOLIC_07U ponedjeljak, 22. svibnja ove godine, u prostorima vjeronaučne dvorane Župe sv. Luke ev. u Novskoj, održano je predavanje na temu značenja, uloge i smisla djelovanja Katoličke osnovne škole u društvu. Susret je organiziran u povodu nedavna osnivanja Katoličke osnovne škole u Novskoj te skorašnjih upisa djece u njezin prvi razred koji će se održati 30. svibnja. Gost predavač bio je ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici vlč. Mario Večerić, u zajedništvu sa suradnicama koje djeluju u istoj školi.

Na početku susreta, novoimenovana prva ravnateljica Katoličke osnovne škole u Novskoj s. Jelena Krilić pozdravila je goste iz Virovitice i sve nazočne, među kojima su bili i novoizabrani novljanski gradonačelnik Marin Piletić, zamjenica gradonačelnika Marija Kušmiš, ravnateljica Osnovne škole u Novskoj Antonija Mirosavljević te roditelji i mnogi učitelji. U pozdravnoj riječi, ravnateljica Krilić je iskazala radost zbog održavanja ovoga susreta kojemu je cilj upoznati ljudi s činjenicama koje pokazuju bogatstvo postojanja katoličke škole u određenoj sredini.

Potom je ravnatelj virovitičke Katoličke osnovne škole vlč. Večerić, u svom predavanju, predstavio cjelokupni rad škole koju vodi, ističući pri tome njezino značenje i ulogu osobnog pristupanja svakome djetetu te važnost suradnje roditelja sa školom. Kazao je kako je obitelj prva škola, a sve ono što učenici u školskim klupama steknu je samo nadogradnja na ono što su već primili od svojih najbližih. Naglasio je i važnost učitelja i drugih djelatnika u školi govoreći kako svatko od njih u katoličkoj školi izvršava ponajprije poslanje i službu, a ono je kako steći određene evanđeoske vrednote koje nam je u pologu vjere ostavio prvi i najbolji Učitelj – Isus Krist.

Ravnatelj Večerić predstavio je i neke od svojih suradnika koji su također došli na ovaj susret iznijeti vlastita iskustva rada u školi. Tako je učiteljica Viktorija Majstorović govorila o svom učiteljskom poslanju kojega, aktualizirajući odgojno-obrazovni proces katoličke škole, prenosi na mlađe naraštaje u provom redu kao vjernica, zatim kao majka i supruga, a tek onda kao učiteljica.

Nakon nje, svoje iskustvo upisa djeteta u katoličku školu te suradnje s njezinim djelatnicima iznijela je majka jednog od učenika škole, gospođa Jelka Predragović koja je ujedno uključena u Vijeće roditelja. Naglasila je kako se u prostorima škole osjeća kao u vlastitom domu te da taj osjećaj blizine još više raste na mnogim zajedničkim školskim roditeljskim susretima poput duhovnih obnova, tribina i drugih radionica.

Po završetku predstavljanja, učiteljice produženog boravka Mirta Šarić i Melania Botić Matić u kratim crtama su predstavile kako se odvija način i sadržaj produženog boravaka.

Na samom kraju susreta, bila je mogućnost postavljanja pitanja gdje su se, između ostaloga, dotakla pitanja oko samoga upisa djece u Katoličku osnovnu školu u Novskoj te mogućnosti zapošljavanja djelatnika.