Hodočašće Požeške biskupije u Rim

 

Rim_-_zajednička_JeronimProteklih dana, od 29. travnja do 3. svibnja ove godine, vjernici Požeške biskupije, zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem, nekolicinom svećenika te maturantima Katoličke gimnazije u Požegi i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, hodočastili su u Rim o 20. obljetnici njezina utemeljenja. Na taj su način putevima apostolskih prvaka – sv. Petra i Pavla – očitovali svoju povezanost s općom Crkvom na čelu s papom Franjom.

Hodočasnici su se na putu prema Rimu, prolazeći talijanskom pokrajinom Umbrijom,  zaustavili u Asizu, gradiću poznatom po rođenju, liku i životu sv. Franje Asiškog. Tijekom boravka u Rimu, gradu bogatom kulturom, poviješću, umjetnošću i kršćanskom tradicijom, hodočastili su u mnogim papinskim bazilikama, među kojima se ističu ponajprije Bazilika sv. Petra, zatim Bazilika sv. Ivana Lateranskog (koja je ujedno u Katedrala Rimske nadbiskupije), Bazilika sv. Marije Velike te Bazilika sv. Pavla izvan zidina. Zatim su obišli i mnoge rimske trgove te posjetili većinu važnih gradskih mjesta poput Španjolskih stuba, Panteona, Fontante di Trevi, amfiteatra Flavijevaca – poznatiji kao Koloseum i mnoga druga odredišta.

Uz slavlje svetih misa koje su bile glavne hodočasničke točke, posebno treba istaknuti susret s papom Franjom na Trgu sv. Petra u prigodi opće audijencije srijedom. U svom pozdravnom govoru, Sveti Otac se posebno obratio hodočasnicima Požeške biskupije slijedećim riječima:

https://www.youtube.com/watch?v=DFI9_u53WQY

Na hodočašću su, među 360 hodočasnika, sudjelovali i vjernici Novljanskog dekanata: Dragica Šeničnjak i Luca Marić iz Župe sv. Luke ev. u Novskoj, Kata Sertić iz Župe bl. A. Stepinca u Novskoj, Branka Škarec iz Župe sv. Josipa u Lipovljanima, Dubravka i Gordana Kovačević iz Župe sv. Tome u Rajiću, Domagoj Zubović i Tea Domitrović, dvoje maturanata iz Novske koji su polaznici Katoličke gimnazije u Požegi te župni vikar u Župi sv. Luke ev. u Novskoj Krunoslav Juraković. Ovo će hodočašće na poseban način pamtiti maturant Domagoj Zubović koji je, kao predstavnik požeške Katoličke gimnazije, imao izuzetnu čast osobno se susresti s papom Franjom.

DSC_0052 DSC_0054 DSC_0081 DSC_0082 DSC_0085 DSC_0090 DSC_0095 DSC_0102 DSC_0190 DSC_0194 Rim_2 Rim_7