Na “Trokutu” održana sveta misa za poginule branitelje

trokut_misa5Na „Trokut“ nedaleko Novske, održana je  29. listopada sveta misa za hrvatske branitelje koji su poginuli na novljanskom ratištu od 1991. do 1995. godine. Svetu je misu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa svećenicima Novljanskog dekanata.

U uvodu u misno slavlje, biskup je posebno pozdravio roditelje i rodbinu poginulih branitelja, pozvavši ih da svoje najmilije povjere Isusu Kristu u ovoj svetoj misi.

Istaknuo je u homiliji na smisao dolaska na ovo mjesto govoreći kako nismo došli na novljanski „Trokut“ slijedeći trag zla koje je počinjeno, nego trag dobra i plemenitosti naših hrvatskih branitelja, ispunjajući se dobrotom, svjetlom, mirom i dostojanstvom. Tumačeći evanđeoski ulomak o zauzimanju prvih ili posljednjih mjesta na gozbi, pozvao je sve na zauzimanje zadnjih mjesta jer time svjedočimo našu ljubav i stavljanje u službu drugoga, što su itekako pokazali naši branitelji. Tvrdnju da ljubav uvijek zauzima zadnje mjesto pojasnio je i primjerom majke koja zato što voli svoju djecu, uvijek ih stavlja na prvo mjesto, a ona pak samu sebe na zadnje mjesto. Na taj način, posljednje mjesto iz ljubavi prema djeci ispunja majku najvećim smislom, dodao je biskup.

Na kraju misnog slavlja, biskup je zahvalio svima okupljenima na sudjelovanju i molitvi za poginule branitelje, a roditeljima i rodbini poginulih branitelja zaželio je da im Božja blizina i svjetlo budu utjeha, te na sve nazočne zazvao Božji blagoslov.