Najave

svi.
30
Uto
all-day Upis u Katoličku osnovnu školu u ...
Upis u Katoličku osnovnu školu u ...
svi. 30 – svi. 31 all-day
Upis u Katoličku osnovnu školu u Novskoj
Dana 30. svibnja ove godine, u prostorima Pastoralnog centra Župe sv. Luke ev. u Novskoj (Trg L. I. Oriovčanina 11), održat će se  upisi u prvi razred novoosnovane Katoličke osnovne škole u Novskoj. Za sve[...]

Hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

dsc_0318Kao i prijašnjih, tako je i ove godine druga subota u mjesecu listopadu, u našoj župi i u Novljanskom dekanatu, bila rezervirana za hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Velik broj vjernika, njih oko sedam stotina našeg Dekanata, 8. listopada hodočastilo je u naše najpoznatije i najposjećenije svetište.

Po dolasku u Mariju Bistricu vjernici su najprije, prolazeći kroz bistričku crkvu, pozdravili Blaženu Djevicu Mariju. Nakon toga su, predvođeni svojim svećenicima, molili pobožnost križnoga puta na bistričkoj Kalvariji, a potom su do svete mise imali priliku za svetu ispovijed. Kako je ta ista subota već tradicionalno rezervirana i za hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u to nacionalno hrvatsko svetište, svetu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom te velikim brojem svećenika hrvatskih i već spomenutih bosansko-hercegovačkih biskupija.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić dotaknuo je važne teme iz vjerničkog života, istaknuvši prije svega važnost vjere i pouzdanja u Božju providnost u odolijevanju mentalitetu današnjeg svijeta kojega uvelike formiraju mediji na način nametanja određenih iskrivljenih slika i vrijednosti života. Posebno je napomenuo važnost obitelji u društvu kao i njezinu ulogu u formiranju svakog pojedinca. Budući da se još uvijek nalazimo u Jubilejskoj godini milosrđa, kardinal je naglasio i važnost milosrđa u svakodnevnom životu, napose u odnosu s drugim ljudima te na taj način uputio sve vjernike na primjer Marije majke Milosrđa.

Osvrnuo se i na slavlje Dana neovisnosti Republike Hrvatske te potaknuo sve vjernike na molitvu za Hrvatsku, ali i za Bosnu i Hercegovinu i tamošnje Hrvate koji svojom prisutnošću svjedoče snagu vjere i odanosti Bogu.

Vjernici-hodočasnici ovim su hodočašćem mogli zadobiti i Jubilejski oprost. Nakon misnog slavlja imali su priliku iskoristiti svoje slobodno vrijeme i uživati u prekrasnom danu, a prije samoga povratka kućama, još jednom su prošli oko lika Gospe Bistiričke te, pozdravljajući je, otpjevali nekoliko marijanskih pjesama.